Parforholdets fire elementer

Mange mener at man trenger 4 elementer i et levedyktig parforhold! Og at man må passe på å ha litt av alt om det skal funke. Disse fire er vennskap, demokrati, sex og romantikk!
_____
Vennskap handler om å like, beundre og respektere hverandre, og kose seg i hverandres selskap: å behandle hverandre som venner! Å snakke sammen, le sammen, leke sammen, gråte sammen, gjøre aktiviteter sammen - oppleve verden sammen. Om man ikke har vennskap blir det enormt ensomt i et parforhold. Det er f eks ikke liv laga på lang sikt om man kun samarbeider som kolleger, eller kun sexer som romantiske fremmede.
_____
Demokrati handler om å behandle hverandre som likeverdige, samarbeide og finne frem til rettferdige løsninger begge kan leve med. I et demokratisk forhold blir begge hørt, og begges stemme teller like mye. Ingen bærer byrder for begge helt alene. Man blir enige om hvordan man skal gjøre ting: fordele oppgaver og bevege seg mot et mål, sammen. Misnøye med fordeling av arbeidsoppgaver er faktisk en av hovedårsakene som oppgis ved brudd.
_____
Sex handler om fysisk nærhet. Det handler også om begjær, lyst og nytelse. Det finnes mange måter å ha sex på, og man trenger virkelig ikke ligge på den konvensjonelle måten for å holde liv i et forhold. Orker du ikke samleie? Kyssing og tafsing kvalifiserer. Men husk at det må være noe lystbetont fysisk nærhet ispedd begjær! Fravær av sex er også en av hovedårsakene som oppgis ved brudd. Kanskje derfor mange terapeuter råder par til å pushe seg og avtale faste sexdager i et hektisk småbarnsliv.
_____
Romantikk er en stemning mange beskriver som eventyrlig, behagelig og stimulerende. Å være romantisk er å gjøre noe litt utenom det hverdagslige sammen, eller for partner. Sånne ting som bare kjærester gjør. Å gå en kveldstur hånd i hånd, å henge den søte lappen på skapet, skrive den lange smsen, plukke de blomstene, tenne stearinlys, eller overraske med en utflukt eller en deilig middag. Det vil avhenge av hva det er du vet partneren din setter skikkelig pris på, og hva det er som får dere til å boble sammen, se hverandre med ferske øyne, og få lyst til å knise eller kaste dere over hverandre!