Feminisme og mot

To døtre. To søstre. To verdige mennesker ❤️
_____
Jeg skrev for likeverd på en blogg i studietiden og jeg utga en feministisk lærebok for unge, riktignok forkledd som roman, i 2016. Jeg måtte tåle mye hets og grove trusler. Da boka var ute tenkte jeg at jeg fortjente å ta meg fri. Jeg var så sliten av å bære fanen, orke å ta samtalene og få dritt slengt etter meg. Det er forferdelig at det er sånn? At kvinner som åpner munnen om kvinnesak, og som mener sterkt offentlig, blir utsatt for angrep og diskriminering. Utfordringene tydeliggjør imidlertid bare hvor utrolig viktig det er at vi fortsetter å ta plass og protestere mot urett.
_____
Alt det skumle som skjer i verden for tiden tvinger stafettpinnen tilbake til hånda mi, og forhåpentligvis er vi mange som opplever at vi må ta ansvar. Et konservativt, direkte bakstreversk menneskesyn sprer seg i vesten. Og det er mye kvinnefiendtlige holdninger som promoteres! Selv i Norge nedprioriterer de gang på gang kvinners liv og helse. Og nå har de vedtatt innstramming i abortloven. En liten endring, men likevel den første på mange tiår, som innskrenker kvinnens rett til å velge selv. Om vi ikke følger med og sier i fra skulle det ikke forundre meg om den etterfølges av flere overtramp.
______
Jeg tror på ytringsfriheten. Du tenker kanskje at noen vil mene noe negativt om deg, eller at du ikke har tilstrekkelig kunnskap til å uttale deg? Husk på at det private livet også er politisk. Erfaringer er ofte universelle og betydningsfulle for mange fler enn deg. Det er soleklart at de konservative kreftene, og menn som gruppe, føler de kan og vet nok til å snakke høyt- helt uten en metastudie i bakhånd. Og akkurat der kan og bør vi lære av dem.
_____
Forsøk å være modig - ikke la deg styre av forventninger om fordømmelse. Tenk på alle de solidariske og kjærlige frøene du kan plante! Står du inne for det, så fortell om det! Tok du feil? Du lærte noe nytt! Du endret mening - du utviklet deg! Bra for deg. Vi vinner og vokser når vi engasjerer oss og utviser mot. Vi stagnerer når vi lar frykt og bekymring, sinne og hat, kneble oss.