Sliter du med dårlig samvittighet?

Har du mye dårlig samvittighet? Skyldfølelsen skal egentlig hjelpe oss til å oppføre oss ålreit ovenfor andre. men nå for tiden kan det virke som om dårlig samvittighet har tatt helt overhånd, og blitt en del av en tendens til usunn selvstraffing i kulturen vår.

Vi lever i et mål- og prestasjonsfokusert samfunn fylt med krav, tidspress og uoppnåelige idealer. De fleste av oss kjenner på å ikke strekke helt til. Dårlig samvittighet ovenfor andre, eller egne ambisjoner. Dårlig samvittighet for å ikke være på topp eller ha vonde følelser.

Selv om denne gnagende opplevelsen kan knyttes til kulturen og er typisk for vår tid, kan kronisk dårlig samvittighet også være et tegn på at man har veldig skjør selvfølelse, og alltid bærer på skyld som stammer fra relasjonelle opplevelser i oppveksten. Uansett årsak er det noe man bør være bevisst, og jobbe for å deale med!

Vi har jobbet med dette tema som par! Når begge parter i et kjærlighetsforhold helst vil være kul, chill og snill mot den andre, kan resultatet kjapt bli mye dårlig samvittighet på alle kanter, i en fase hvor energilagrene er ekstremt lave.

Hvis man er opptatt av å please i forholdet, men ikke får det til, da blir man rett og slett en skyldtynget surpomp. Kanskje også sint, fordi man klandrer partner som aldri blir fornøyd? Om man på toppen av det hele sliter med å gi tydelig uttrykk for hva det er man ønsker seg og trenger, kan man begynne med ubevisst straffing av partner, fordi man ikke blir ivaretatt selv. Alle taper!

Så! Forsøk heller å ta ansvar for å ta vare på deg selv, og be tydelig om det du vil ha fra den andre. Stirr den seige skyldfølelsen i hvitøyet og si: jeg driter i deg! Du får ikke lede an, og jeg trenger ikke bortforklare, rasjonalisere eller rettferdiggjøre. Jeg er ved min fulle rett når jeg sier «det, ikke det, nei, ja, mer, mindre, stopp, kjør på» - fordi det er det som er bra for meg! Og det er når jeg er bevisst og tydelig, at jeg er aller best for andre å være rundt. Det er da jeg kan være raus og kjærlig, og ikke minst: smitte med mitt gode humør, framfor å lekke ubearbeidet galle.