Sliter du med dårlig samvittighet?

Har du mye dårlig samvittighet?  Skyldfølelsen skal egentlig hjelpe oss til å oppføre oss ålreit ovenfor  andre. men nå for tiden kan det virke som om dårlig samvittighet har  tatt helt overhånd, og blitt en del av en tendens til usunn  selvstraffing i kulturen vår.

Vi lever i et mål- og  prestasjonsfokusert samfunn fylt med krav, tidspress og uoppnåelige  idealer. De fleste av oss kjenner på å ikke strekke helt til. Dårlig  samvittighet ovenfor andre, eller egne ambisjoner. Dårlig samvittighet  for å ikke være på topp eller ha vonde følelser.

Selv om  denne gnagende opplevelsen kan knyttes til kulturen og er typisk for vår  tid, kan kronisk dårlig samvittighet også være et tegn på at man har  veldig skjør selvfølelse, og alltid bærer på skyld som stammer fra  relasjonelle opplevelser i oppveksten. Uansett årsak er det noe man bør  være bevisst, og jobbe for å deale med!

Vi har jobbet med  dette tema som par! Når begge parter i et kjærlighetsforhold helst vil  være kul, chill og snill mot den andre, kan resultatet kjapt bli mye  dårlig samvittighet på alle kanter, i en fase hvor energilagrene er  ekstremt lave.

Hvis man er opptatt av å please i forholdet,  men ikke får det til, da blir man rett og slett en skyldtynget surpomp.  Kanskje også sint, fordi man klandrer partner som aldri blir fornøyd? Om  man på toppen av det hele sliter med å gi tydelig uttrykk for hva det  er man ønsker seg og trenger, kan man begynne med ubevisst straffing av  partner, fordi man ikke blir ivaretatt selv. Alle taper!

Så!  Forsøk heller å ta ansvar for å ta vare på deg selv, og be tydelig om  det du vil ha fra den andre. Stirr den seige skyldfølelsen i hvitøyet og  si: jeg driter i deg! Du får ikke lede an, og jeg trenger ikke  bortforklare, rasjonalisere eller rettferdiggjøre. Jeg er ved min fulle  rett når jeg sier «det, ikke det, nei, ja, mer, mindre, stopp, kjør på» -  fordi det er det som er bra for meg! Og det er når jeg er bevisst og  tydelig, at jeg er aller best for andre å være rundt. Det er da jeg kan  være raus og kjærlig, og ikke minst: smitte med mitt gode humør, framfor  å lekke ubearbeidet galle.

 

Lytt til innslag hvor vi snakker om dårlig samvittighet og hvordan man kan håndtere det i NRK P1 Norgesglasset , 10 min uti programmet.