Primitiv i parforhold

Når jeg er ubevisst min egen uro, kan jeg virke krass, kald og konkret, virre rundt og rydde hektisk. I sånne tilfeller kan min kjære finne på å gå rolig bort til meg, holde meg forsiktig rundt skuldrene, si varmt «hva skjer nå Pia?», kanskje legge til et lite smil, og gi meg en klem som varer. En unødvendig krangel er umiddelbart avverget, og det er utrolig hvor raskt verden faller på plass når jeg får lene meg helt inntil, uten et ord og lytte til hjertet som dunker.

I moderne menneskers liv er det ofte de nære relasjonene som trigger mest frykt. Det å bli avvist av kjæresten sin på et eller annet nivå, er for de fleste noe av det skumleste som finnes, og man kan derfor ende opp i konflikter av særegent kaliber med dem man elsker aller mest.

Når du blir redd aktiveres det sympatiske nervesystemet ditt. Det betyr at kroppen tar følelsen din på alvor, og aktiverer kjemp- flykt- eller frys-responsen. Så selv når du ikke helt får med deg hva som skjer, og mangler innsikt i den underliggende følelsen, så vet kroppen. Og den jobber på for å beskytte deg.

Pulsen og blodtrykket øker, adrenalin og noradrenalin seiler rundt i blodet. Du merker det kanskje ikke, men fornuften lener seg tilbake, rasjonaliteten pauser, og tankene henger ikke like godt sammen. Systemet ditt tyr til ulike typer primitive beskyttelsesmekanismer, som sørgelig sjeldent fører noe godt med seg.

Av den grunn anbefales å lage en avtale med kjæresten sin om hva man kan si til hverandre eller gjøre for hverandre når man opplever at den andre er litt «ute», og hva man kan si og gjøre for hverandre når man allerede er i konflikt og ønsker å utsette samtalen. Når man blir enige i fredstid, er det lettere å refokusere i krig.

Det er stort sett lurt å ta pause når det begynner å bli veldig vanskelig å snakke sammen på en ålreit måte. Kroppen trenger minimum 20 minutter med ro om den skal klare å omstille seg, og det kan lønne seg å gjøre noe helt annet, for det hjelper lite å sitte å tenke på alt det bedritne den andre sier eller gjør, om hensikten er å komme videre sammen.