Behov for kollektiv livsstilsendring

Sommerfulger i magen av bommulshimmel. Men så kom skyldfølelsen: Hva vil klimakalkulatoren si? Hvordan skal jeg gjøre opp for dette?

Sånn tenker jeg mye. Vi er noen av de mest privilegerte menneskene i verden, vi har de beste forutsetningene for å gå foran som gode rollemodeller, så om ikke vi klarer å forandre oss og bli miljøvennlige: hvem skal klare det da?

Greit å være bevisst at deler av den grønne bevegelsen har forsøkt å bli akseptert ved å sende et budskap det er lettere for folk å svelge: økonomisk vekst og bærekraftig utvikling er forenlig. Teknologi er redningen, punktum, så vi kan fortsette å konsumere på samme nivå! Dette er tull. Tusen grønne produkter kan ikke redde oss: de kan hjelpe oss på vei, men vi må i det store og det hele fokusere mest på å konsumere mindre. Kapitalismen som verdensreligion må transformeres eller bekjempes om vi skal overleve. Vi må endre livsstil: så enkelt og ubehagelig er det. Fristende å ignorere denne vitenskapelig validerte sannheten, men det har vi rett og slett ikke råd til. Til og med barna vet det - og de streiker for at vi skal ta ansvar.

Jeg fikser så absolutt ikke å gjøre alt riktig, men forsøker hver dag å ta bevisste valg. Å velge det etiske alternativet. Veien fremover må imidlertid innebære fleksibilitet. Jeg har ikke disiplin til å slutte med alt jeg bør slutte med på dagen. Jeg er avhengig av en type konsum som er alt annet enn bærekraftig. Og jeg er intet unntak: heller regelen her i vesten!

Når vi mennesker skal slutte med ting vi har blitt avhengige av, må vi gjøre en kontinuerlig innsats og romme noen tilbakefall uten å gi opp. Vi trenger motivasjon, inspirasjon, støtte og tilrettelegging. Få med rusavhengighet evner å stoppe cold turkey for egen maskin, og kollektivets avhengighet er dessverre ikke så veldig annerledes. Så mens vi venter på at våre folkevalgte skal gjøre det enklere å leve bærekraftig, må vi investere energi. Finn deg noen forbilder, noe inspo, noen allierte, og lag en tydelig plan med milepæler og gradvis nedtrapping!