Parforhold: fra deilig likhet til forstyrrende forskjeller

De fleste av oss ønsker kjærlighet som varer. Drømmen er at den intense, lidenskapelige og dirrende forelskelsen med tid forvandles til ekte vare: dyp og kjærlighetsfylt tosomhet.

I første fase av et kjærlighetsforhold er de fleste opptatt av likhet. Herregud! Vi passer så godt sammen! Vi har bare så mye til felles! Vi er som to dråper vann! Sjelevenner!! Man identifiserer seg med den andre, leker godt sammen og blir blind for forskjellene selv om de er der. Man føler ofte at likheten er en forutsetning for forholdet, og for kjærligheten man har for hverandre.

Men så er man jo ikke så like som man tror! I neste fase av kjærlighetsforholdet gjør man oppdagelsen: BOM! Vi er visst helt forskjellige mennesker vi. På godt og vondt. Illusjonen sprekker opp, og konflikter og krangling melder seg. De rosenrøde brilleglassene blir mer gjennomsiktige. Vi ser hele mennesket tydeligere, og det kan være tøft!

Kjærlighet tåler ulikhet - men gjør dere? Flere par bryter i andre fase, men om man overkommer denne prøvelsen, beveger man seg inn i den tredje og endelige fasen av kjærlighetsforholdet, hvor man evner å akseptere, forstå, og verdsette ulikhetene: hverandre som hele mennesker.

På dette punktet har man overkommet en av kjærlighetens store utfordringer, og klart å skape ny mening i forholdet. Typ, vi er ulike altså, men som puslespillbrikker: vi utfyller hverandre! Blir bedre versjoner av oss selv sammen! Verdsetter forskjellene og aksepterer at noen ting kommer vi aldri til å bli enige om. Vi elsker hverandre ubetinget.

Vil du lese mer om kjærlighetsforholdets ulike faser? Da bør du lese Sissel Grans bok Kjærlighetens tre porter! Det finnes ikke noen enkel oppskrift, men det finnes mange kunnskapsrike mennesker, og gode, forskningsbaserte råd. Jeg liker å dele dem, fordi jeg selv har erfart hvordan kunnskap kan hjelpe når man skal komme seg igjennom krevende perioder, røffe partier, kjipe kapitler og bedritne situasjoner! Både som terapeut og som menneske! Opplysning er GULL!