Vil du mestre stress?

Er du STRESSA? Når jeg stresser hjelper yoga. Hva hjelper deg? Og hva er egentlig stress? Vel, det handler om at alarmsystemet vårt går, og at vonde følelser vi ikke er bevisst eller tar hensyn til, setter seg i kroppen og hodet som fysiske plager og ullen smerte. Vi blir overveldet og mister kontroll. Vi sier: Jeg er så stressa! Jeg har angst!

Stress og angst merkes ofte fysisk, for det setter seg i både glatt og tverrstripet muskulatur (vondter, hodepine, trøblete fordøyelse, forstyrret søvn og matlyst, kvalme, hjertebank, pusteproblemer, utmattelse, svetting osv). Man merker det også kognitivt (dårligere oppmerksomhet, fokus, hukommelse, samt tvil, bekymring, grubling osv). Hva vi opplever som stressende er subjektivt, men når vi snakker om stress i dagligtalen, sikter vi ofte til det å kjenne vedvarende uro og ha det vondt fordi man skyndter seg for mye og opplever å ha for lite tid til alt hele tida.

Når man hovedsakelig befinner seg i operativt gjøre-modus, skal prestere eller produsere noe, og sånn sett er på vei mot et mål som ligger i fremtiden, kan man risikere å miste kontakten med egne behov og følelser. Det er det som er greia: man glemmer å kikke innover, kjenne etter, legge merke til hva man trenger, hva man ønsker, søke seg mot det, sette tydelige grenser, si stopp, og nei til det som belaster. Man ignorerer alarmsystemet - følelsene som forsøker å få oss til å lytte, fordi vi bare MÅ FÅ DET TIL! MÅ REKKE DET!

Om du har symptomer på stress må du LYTTE før det er for seint. For når det til slutt smeller, smeller det gjerne hardt. Du må stoppe opp, kikke inn og puste med intensjon. Identifisere følelsene dine, hva du trenger og velge det. Du må slutte å si JEG MÅ og JEG BØR, og begynne å si JEG VIL og JEG KAN! Del denne med en som trenger det, for vi må hjelpe hverandre til å tråkke på bremsen!