Livsviktig berøring!

Fysisk berøring er en grunnleggende del av menneskelig interaksjon! Vi trenger det for å føle oss elsket og nær andre. Fra vi ankommer kloden sitrer vi etter tilknytning, og den emosjonelle kontakten som i stor grad formidles gjennom kroppen. Vi finner roen når vi strykes, holdes, vugges og kysses.

Kjærlighetshormonet oxytocin roer, betrygger og lindrer. En hånd å holde i kan redusere opplevelsen av smerte betraktelig. En klem kan dempe uro og angst! Innimellom løser litt kos konflikten raskere enn en samtale. Noen ganger kan man mestre det utenkelige med en arm rundt skulderen.

Vi har ulike preferanser, og det må man selvsagt ta hensyn til, men man bør likevel huske på at alle trenger en form for fysisk nærhet, og at mange moderne mennesker får altfor lite av det! Unge oppgir eksempelvis at de tilbringer mer tid på skjerm, mindre tid sammen med andre, og at de kjenner seg økende ensomme.

Det kan videre virke som om flere og flere av de som har det vondt, oppsøker behandlere som tilbyr fysisk kontakt. Mange vil si at for enhver psykisk knute finnes det en tilsvarende kroppslig knute, så når en smerte løsnes i kroppen kan det løsne opp i sinnet også. Plutselig ligger man jo der på benken og gråter sårt! Andre vil si at de spesifikke knutene er sekundære, og at sinnet åpnes av berøringen i seg selv. At det mest av alt handler om den før-språklige, dype og emosjonelle omsorgen vi opplever når noen tar på oss slik vi ble tatt på da vi var barn i våre foreldres armer. Om man ser til andre land kan man få en følelse av at dette har noe for seg. Flere steder har man begynt å tilby profesjonelle tjenester som kun innebærer berøring i sin reneste form. Folk betaler rett og slett i økende grad for det man vanligvis har fått i sine nære relasjoner. Litt trist?

Hva skal vi gjøre med det? Vi bør i det minste sørge for å være i samme rom som våre kjære, selv når de er lett tilgjengelige på skjerm, og mange av oss kan med fordel huske på å klemme, kose, kile, klø, massere, puse, pjuske, kysse, stryke og holde litt oftere! Har du en baby så unn den lille tassen en massasje hver dag!