Fortell babyen at du stiller opp!

Har du en baby? Det har jeg! Hun er magisk. Ganske fascinerende at noe av det som utvikler henne aller mest er trynet mitt, og hvordan jeg bruker det når hun ser på meg i sine første leveår!?


Noe av det viktigste vi gjør for babyer det første året er å se på, snakke til og berøre dem med kjærlighet, varme og ømhet, og å speile deres følelser på en god måte. Denne emosjonelle, kroppslige kontakten kommer før alt annet og er grunnlaget for utviklingen av selvet. Om vi klarer det får vi formidlet det livsviktige budskapet «du er verdt å elske», «du fortjener omsorg» og «jeg vil deg».

Kort forklart er emosjonell speiling å vise et annet menneske at du forstår hva de føler og hvordan de opplever noe, samtidig som du viser at du har en annen opplevelse selv og ikke nødvendigvis føler helt det samme. Når du speiler babyens emosjonelle tilstand og tilbyr omsorg formidler du helt uten ord at «jeg er meg, og du er deg, men vi er sammen i livet» og at «det som skjer inni deg er ditt, men det er ikke farlig og jeg kan hjelpe deg med å håndtere det».


Det høres kanskje banalt ut, men det er en ganske så raffinert prosess. Man har forsket mye på foreldres emosjonelle speiling av sine barn, og resultatene viser at det påvirker barnas psykiske helse senere i livet. Spesifikt påvirker det deres evne til å regulere følelser og mentalisere, og i andre rekke å utvikle tilfredsstillende relasjoner.

Hva kan komme i veien!? Dårlig psykisk helse hos omsorgspersonene, og bruk av medisiner og rusmidler. Hvis du merker at du strever så du ikke kan gi barnet ditt den ovenfornevnte emosjonelle kontakten - BE OM AVLASTNING OG HJELP! Det er normalt å trenge hjelp i småbarnsfasen, og mye bedre for både babyen og deg. En annen og ganske ny utfordring er mobilen! Babyer sover mye, så de timene de er våkne er det viktig å være oppmerksomt tilstede og bevisst skjermbruken. Ikke hold mobilen bak babyens hode og tro det er ok så lenge de ikke ser den og du har ansiktet vendt imot dem. Søk på «still face experiment» på YouTube for å gi deg selv en oppvekker om du syns du trenger det.