De skumle skjermene!

Hvor mye av livet lever du igjennom en skjerm? Hvor bevisst er du bruken? Hvor ofte tar du pauser? Skjermene kom og overtok livene våre på under et tiår. Effektene av dette naturlige eksperimentet er ukjente, og jeg kjenner jeg syns det er skummelt. Overordnede gjennomganger av forskning på skjermbrukens effekter så langt, er nemlig hovedsakelig dyster lesning.

Vi blir kort fortalt slitne av den typen stimulusoverdose vi får av våre moderne teknologiske liv. Vi lider av kronisk «overveldelse», som forsterker opplevelsen av at livet i sin helhet er stressende og utmattende. Flere utvikler avhengighet. Og avhengighet er fælt. Det kupper belønningssystemet så alle andre opplevelser utløser mindre dopamin, og opplevelse av glede og nytelse. Dette kommer i veien for utvikling av gode relasjoner (fordi man velger skjermen på et mer eller mindre bevisst nivå) og det øker ensomhet. Vi trenger fysisk samvær og direkte kommunikasjon om vi skal oppleve emosjonell nærhet og knytte bånd. Det er særlig de unge som er utsatt for å utvikle avhengighet. De er nevrologisk sårbare på et helt annet nivå enn vi som alt var voksne da skjermer med høyhastighetsnett ble allemannseie. Og ensomhet er økende blant de yngre. Så vern om barna og ungdommene du kjenner, og pass på deg selv. Du er muligens mer robust fordi du har en ryggsekk fylt med sunne erfaringer, men du er ikke immun.

Regelmessig skjermpause på minimum et par dager, og gjerne en uke eller mer, kan gjøre underverker for hjernen din. Det kan fungere som en mental rengjøring, en oppvekker, og det kan frigjøre tid og dermed muligheter du ikke visste du hadde. Muligheter til å gjøre det som egentlig betyr mest for deg.

Jeg syns du skal: 1. Ta regelmessig pause fra skjermene dine i minimum noen dager. 2. Jobbe aktivt for å være oppmerksomt tilstede der du er. 3. Jobbe aktivt for å være nærværende i dine relasjoner. 4. Legge merke til hva som endrer seg. 5. Forlenge pausen om alt kjennes flatt, trist eller dølt. 6. Rydde opp før du logger på igjen: følg kun mennesker og sider som gir deg noe positivt, og som øker mengden kjærlighet i livet ditt!