Råd for å takle ensomhet

Mange syns ferie er noe møkk fordi de har det vondt. Gjelder det deg? Forsøk å huske på at du ikke er alene om det. Kjenner du deg ikke igjen? Forsøk å være der for noen som kan trenge å bli inkludert og sett! Vær en kjærlig påskekylling!!
_____
Ensomhet handler om å kjenne seg ufrivillig alene, og lengte etter nærhet til andre. Man kan være ensom alene eller sammen med andre. Påsken er krevende for mange.
_____
Høytider innebærer ofte flere sammenhengende fridager. Noen mister derfor alle kontaktpunktene de har med andre mennesker. Videre forbinder de fleste høytider med sosiale samlinger, nærhet og fellesskap. Så når man kjenner seg ensom og bombes med andres sosiale vellykkethet online blir den gjerne ekstra vond å bære. På toppen av det hele er det vanlig å skamme seg for å mangle nærhet til andre, og derfor skjule smerten sin. Det gjør den bare verre.
_____
Til den ensomme:

1 Våg å ta intitiativ. Mange er så redd for avvisning at de ikke våger å nærme seg andre. Du må risikere å få nei, for å kunne få et ja. 2 Snakk med noen! De fleste får det bedre om de forteller noen om hvordan de virkelig har det, og hva de ønsker! Det er vanskelig for andre å se smerten utenpå, og vite hva de skal gjøre. 3 Jobb med den indre dialogen din. Tenk pent om deg selv, forvent gode ting fra andre. Alle situasjoner kan tolkes på flere måter. Om du får et nei er det ikke nødvendigvis ment som en avvisning. Prøv igjen! 4 Lag planer og bruk tid på det som er godt for DEG. Strukturerte dager hjelper. Aktivitet hjelper. Kanskje du kan melde deg på noe hvor du kan møte andre? 5 Vær bevisst bruk av sosiale medier. Det du ser er ikke virkelighet. Det er polerte overflater. Nyanser og følelser kommer ikke med. Ikke sammenlign deg med andre: du er verdifull og unik!
_____
Tips til alle andre:

Vær oppmerksom på hvem som kan trenge å bli inkludert, eller trenge å bli sett! Ta den telefonen, inviter til kaffe, dekk på til en til? Smil! Vis interesse og lytt helhjertet!

Trykk her for å lytte til samtalen jeg hadde med Norgesplasset på nrk p1 om tema. praten vår finner du ca 58 minutter inn i programmet!

Screenshot 2019-04-26 at 12.24.02.png