Leker du nok?

Det er ikke tilfeldig at jeg har en leken og energisk kjæreste! Det er veldig viktig for meg. Jeg vil ha et liv fylt med livlige og positive vibber! Lek! Gøy! Fryd!
_____
Lek er noe man gjør fordi man liker det! Motivasjonen kommer innenfra, for leken har ikke noe formål, men er belønning i seg selv! Man hengir seg fullt og helt til aktiviteten, slapper av, åpner opp og er tilstede. Lek er fritt, selvvalgt og selvstyrt, det er ofte strukturert, men aldri tvungent! Kun fantasien setter grenser.
_____
Lek beveger og transformerer oss, og det stimulerer til læring, kreativitet og nye ideer. Det underbygger positiv utvikling på mange av livets arenaer: emosjonelt, sosialt og intellektuelt! Til og med dyr leker for å trene kropp og hjerne, bli kjent med omgivelsene sine og erfare verden.
_____
Vi har dessverre bygget et samfunn som separerer lek fra alt annet vi foretar oss. Utdanningssystemet og arbeidslivet er en rigid, prestasjonsfokusert og resultatorientert maskin spør du meg. I tillegg organiseres den gjenværende leken så den til slutt ligner en produksjonsrettet aktivitet den også. Flere forskere mener motsetningen til lek må være depresjon, angst, håpløshet og ensomhet, og at den høye forekomsten av nettopp dette forårsakes av at så mange moderne mennesker lever helt uten å leke. Hvem vet?
_____
Jeg tror i alle fall de aller fleste av oss kan øve på å leke mer! Voksenlivet bør ikke være så overdrevent målrettet. Kulturen vår fordømmer ofte lek som noe fjollete, så tenk deg godt om: hva er lek for deg? Hvordan leker du i hverdagen? #lek#forebygging#aktivitet#psykiskhelse#helse

Trykk her for å lytte til samtalen jeg hadde med Norgesglasset på NRK P1 om tema. Praten vår finner du ca 8 minutter inn i programmet.