Husk å pleie relasjonene dine!

Når vi er pressa på tid kan vi risikere å ta relasjonene våre for gitt, og glemme hverandre litt. Det kan være risikabelt!
_
Om forhold skal bestå må de pleies. Om vi ønsker å være nær noen må vi se dem, vise interesse for deres verden, lytte helhjertet, akseptere dem, anerkjenne dem, støtte dem, heie på dem, og gi omsorg og trøst når det trengs. De fleste mennesker blir der hvor de føler seg verdsatt, og søker seg videre om det mangler.
_
I ulike livsfaser er man pressa på tid fordi mange behov skal ivaretas. Da kan det være fort gjort å overse noen av de viktigste relasjonene man har, fordi man regner med dem. Generelt sett er det lurt å ta et steg tilbake og løfte blikket når man merker man kaver, for å rydde litt i prioriteringene sine. Og om man ikke kan omprioritere, bør man fremforhandle nye rammer for relasjonene slik at ingen blir skuffa eller såra. Det har jeg gjort med mange av mine venninner siden første gang jeg ble gravid!
_
I parforhold er dette også utrolig viktig. Småbarnsfasen er utmattende, og to ferske foreldre med hjerner som opererer på sparebluss resulterer ofte i brudd. Utrolig mange går fra hverandre etter første året med barn, og enda flere i løpet av småbarnsfasen sammenlagt. Om man snakker jevnlig og åpent om rammer og forventninger – slik at det meste er avklart og man er samstemt, er imidlertid mye av jobben gjort! Det høres kanskje tørt ut, og som noe en leder ville sagt, men familien ligner tidvis et lite firma, og relasjoner er relasjoner.
_
Her i gården jobber vi for å akseptere at livet er annerledes, tilpasse forventningene, avklare jevnlig og pleie vårt forhold. Rammene er nye, men vi kan jo klare å holde rundt hverandre i ti min om dagen, å klemme når vi ses, kysse, og gi hverandre kjærlighetsgaver som søvn, egentid, kveldsmat, ros, massasje, samtaler og trøst?
_
Om du aldri snakker om selve relasjonen, med de du er glad i, kan det være lurt å ta seg tid, eller finne fram motet, til å gjøre det. Båndene mellom oss kan tåle det meste så lenge rammene og forventningene er avklart og vi er samstemt