Finn dine fokuspunkter som forelder!

Det å ha ansvar for noens liv er ganske intenst! Tenk at det er vi som er de voksne nå! Mamma og pappa for disse barna, som er totalt uskyldsrene, hjelpeløse og formbare. Som leire i våre hender. Overlatt til våre vurderinger og bedømmelser. 100% stuck med oss som foreldre, for alltid. Det kan være litt overveldende å ta inn i blant? Men vi må tåle det, og leve i vissheten. Hver eneste dag. Unga trenger det! Og de trenger at vi gjør en skikkelig innsats.
_____
Å bli forelder er både skjellsettende og nervepirrende om man bestemmer seg for å gjøre det på ordentlig. Man bør basere seg på mer enn intuisjon og magefølelse, men det kan være mer stressende enn givende å finne veien i denne kaotiske informasjonsoverfloden. Jeg er pro bevisst og kjærlig foreldreskap! Jeg tror det er lurt å velge seg en forskningsbasert og valid bok, eller to, som man vil lene seg på, og la det bli med det. På bakgrunn av kunnskapen man tilegner seg og prosessene det skaper i en selv, kan man velge seg noen fokuspunkter man vil sette høyt som forelder og ha med seg i hverdagen.
_____
De dagene det stormer skikkelig, og man blir bekymret, nervøs og fokusert på detaljer, samt føler man feiler og er rimelig håpløs, kan man hente frem disse overordnede punktene, og passe på at man i alle fall gjør litt av det man mener er viktigst. Da er det ikke så farlig med alt det andre!
_____
Mine overordnede fokuspunkter er •Tilknytning: en trygg relasjon preget av ubetinget kjærlighet og god kontakt mellom meg og barnet kommer før alt annet. Alltid. •Selvfølelse og selvtillit: alle barnets følelser skal valideres, normaliseres og rommes, og jeg skal tro på at barnet kan og vil mestre når de øver og prøver seg uti verden, jeg er en heiagjeng. •Minst mulig maktbruk: jeg vil være tydelig, grensesettende og konsekvent, men aldri straffende, aggressiv og skummel. Barn lærer lite av frykt og voksne menneskers maktdemonstrasjoner.
_____
Med disse håper jeg resultatet blir barn som elsker seg selv, føler seg trygg på andre, håndterer sitt indre liv, tror på seg selv, og er uredde men tilpasningsdyktige. HVA ER DINE FOKUSPUNKTER?