Utrygg tilknytning

Hele 60% av oss har en trygg tilknytningsstil, men til tross for at man i hovedsak er komfortabel og tillitsfull i sine nære og intime forhold, blir de aller fleste utrygge på partneren sin i blant! De fleste av oss heller mest mot en av to typer stiler når det stormer i forholdet: avvisende eller avhengig. Den avvisende trekker seg typisk unna, blir kanskje stille, og vil gjerne ha fred, mens den avhengige blir oppsøkende, uttrykker følelser og vil prate.

_____

Disse to typene kan fremstå som motpoler, og blir ironisk nok ofte sammen i voksen alder. De har som regel vokst opp i ganske så ulike familier, men forskjellene blir kanskje ikke synlige før man har vært sammen en stund, eller skal etablere sin egen familie: det innebærer nemlig ganske mange stormer for de fleste kjærestepar.

_____

Den med avhengige trekk har ofte vokst opp i en familie hvor det tidvis var godt å lene seg på de voksne, andre ganger ikke. De voksne var ikke så veldig godt regulert: deres følelser var tydelige og tok en del plass. De oppførte seg kanskje mer som venner enn foreldre, og innimellom tok barna mer ansvar for de voksne enn omvendt.

_____

Den med avvisende trekk har ofte vokst opp i en familie preget av lite følelsesmessig nærhet. De voksne var gjerne over-regulert: de hadde lite språk for følelser, og kommuniserte ikke sine egne særlig tydelig. Familieklima var preget av en del kritikk og latterliggjøring, så det kjentes ofte enklest å håndtere det vonde i livet alene.

_____

Hvis det er ting man vil la være å videreføre til ungene sine – for eksempel egen utrygghet og relasjonelle utfordringer, må man være bevisst og jobbe aktivt for å skape en trygg familiedynamikk. Dette fordrer at man tar tak i sin egen stil og sine tendenser når ting blir vanskelig i parforholdet! 

 #relasjoner #parforhold #familie #tilknytning #kjærlighet

 #relasjoner #parforhold #familie #tilknytning #kjærlighet