Hva kjennetegner lykkelige par?

Kanskje dette er tiden for å reflektere litt over hva du vil jobbe med i forholdet ditt det kommende året? Fint å bruke nyttårsforsettet på det, om du driver med sånt! Psykologen og forskeren Gottman fant at par som holder sammen har helt klare fellestrekk:

1. De klager fremfor å anklage, når noe er galt. Dvs. at de tar utgangspunkt i egen opplevelse, og har en myk start, framfor å kritisere den andre og gå hardt ut. Om man skal løse konflikter i parforhold er det ofte en fordel å fokusere på følelser fremfor innhold. Man bør fortelle om hva som gjør vondt, framfor å rette fingeren mot partner og det man mener er kilden til problemet. •

2. De tar medansvar når problemer oppstår, framfor å hele tida legge skylda på den andre, eller på eksterne faktorer. De lytter på ordentlig, og våger å utforske hvordan de selv kan ha bidratt til det som er vanskelig. De tåler å innrømme det når de har tatt feil, de godtar partners opplevelse, og undergraver ikke den andres virkelighetsoppfattelse. •

3. De viser takknemlighet for små ting den andre gjør i hverdagen, fremfor å vektlegge det som er negativt. De har en tendens til å tolke den andres handlinger i beste mening, framfor å anta at partners intensjoner er negative. Videre holder de seg langt unna foraktfull kommunikasjon (nedlatende uttrykk som spydigheter og sarkasme, himling med øynene, sukking og stønning).

4. De tar initiativ til å løse problemer og er flinke til å reparere etter krangler. Motsetningen vil være å stenge av, ved å uttrykke likegyldighet eller unngå den andre aktivt. Det å uttrykke sinne og fiendtlighet indirekte og subtilt, ved å trekke seg tilbake, bli taus, eller droppe å ta initiativ til å løse problemer, motvirker tilfredshet i kjærlighetslivet.

De fleste av oss kan lett plukke et vettugt fokusområde fra denne lista! I tillegg kan vi finne ut av hva vår vidunderlige utkårede ønsker seg mer av (komplimenter, anerkjennelse, ros, kos, sex, overraskelser, romantiske gester, hjelp eller tjenester) og forsøke å GI dem det de fortjener i 2019!

Photo/ instagram @bze.ink ❤️  #relasjoner   #kjærlighet   #parforhold

Photo/ instagram @bze.ink ❤️ #relasjoner #kjærlighet #parforhold