La abortloven være i fred!

Opp igjennom historien har man ansett kvinners kropper som noe andre har mer makt over, eierskap til og rett til, enn dem selv. Og i store deler av verden, inklusive i Norge, er det fremdeles slik på mange områder. Det er for eksempel utrolig hvor mange som fremdeles mener at de har rett til å klå på den eller ligge med den om den er lettkledd eller beruset, og som mener det er greit å kjenne på den når den er gravid eller kjefte høylydt når den ammer et spedbarn så de kan se det. Kvinnekroppen blir objektivisert i alle livets faser: som samfunnets sexobjekt og som inkubator for nytt liv. Objektivisering reduserer empati og respekt.

Kvinnens rett til å ta avgjørelser som handler om egen kropp er en helt avgjørende del av en kvinnes rettigheter, også under et svangerskap. Og man har kjempet så hardt for disse rettighetene! Retten til selvbestemt abort handler dypest sett om at en levende kvinnes liv skal verdsettes og respekteres mer enn et ufødt liv, og at man skal anse kvinner som kapable til å ta slike graverende avgjørelser selv. En nemd med fremmede skal ikke anses som mer moralsk berettiget i dette henseende.

Når statsministeren åpner for å redigere på abortloven man har kjempet for, så hun skal få beholde regjeringsmakten, bør vi våkne og engasjere oss. Endringen innebærer nemlig at kvinnen må forklare seg i nemd oftere, og at fremmede oftere får bestemme hva hun gjør med sin egen kropp og dermed sitt eget liv. Jeg syns det er trist hvor mange som føler mer empati for ufødte liv enn for kvinners liv, og som ikke forstår at kvinner opplever aborter som forferdelig nok som det er.

Jeg stemmer i med overlege Tilde Østberg som sier: «Dersom Høyre faktisk vil ha en ordning der kvinners rettigheter blir sterkere ivaretatt, samtidig som man vil fjerne det såkalt diskriminerende språket i paragraf 2c, hva med å avskaffe både nemnden fram til uke 18 og paragrafen? Da får man bukt med det diskriminerende språket, samtidig som man ivaretar kvinners selvbestemmelsesrett i eget liv!» Det arrangeres protester i norske byer neste lørdag! Marsjer for deg selv eller dine medmennesker om du kan! #kvinnehelse #abort #ikkerørabortloven #mybodymydecision

Photo/ instagram @naqvi_sarah

Photo/ instagram @naqvi_sarah