Vær raus - du kan umulig være positiv hele tida

Noen gang blitt lei optimisme? Fått lyst til å kaldkvæle den neste idioten som råder deg til å fokusere på livets lyse side? Det er ikke så rart! Det er nemlig helt umulig å være positiv og livsbejagende hele tida!

Allikevel er det mange som skammer seg når de ikke får det til. Som skammer seg over å ha vonde følelser og negative tanker. Som straffer seg selv for det. Hvorfor er det sånn? Hva er det ved kulturen vår som gjør det så vanskelig å være et helt menneske, med hele spekteret følelser? Mye! En faktor er at det finnes flust med teorier som forteller oss at man er sin egen lykkesmed og at man kan mane fram alt man trenger fra universet med visualisering, takknemlighet, gode intensjoner og handlinger. At man kan tenke seg til sine drømmer og at det man gir til verden er det man får igjen! Karma liksom! Dette er voldsomme overforenklinger som har fått prege store deler av kulturen vår de seneste åra, og om man fester seg ved overskriftene og blokkbokstavene kan denne typen ideer gjøre oss både overfladiske, nedlatende, dømmende og ikke minst skamfulle! For om påstandene ovenfor er sannheten, og gjelder for alle til enhver tid, så er man jo passelig udugelig om man ikke er effektivt lykkelig, også er det heller ikke særlig synd på dem som lider og har det vondt.

Det å føle at man alltid bør være positiv i møte med seg selv og andre, er ikke bra. Det å ha det godt med seg selv innebærer for eksempel å ta seg tid til å oppleve det som er vondt. Og det å ha trygge relasjoner innebærer å dele hele spekteret med dem vi er glad i, og våge å bearbeide det kjipe sammen med andre. Det er viktig å ikke måtte være på plass, avklart, ryddig, kontrollert, strukturert og konstruktiv i hver interaksjon man har. Og for all del, husk på at følelser ikke skal kategoriseres som gode eller dårlige! Vi skal ikke moralisere ovenfor følelseslivet! Alle følelser er der for en grunn og har en funksjon: de forteller oss viktige ting om oss selv og relasjonene vi er del av! I blant trenger vi å få være motløse, forbanna og engstelige sammen med andre, uten å måtte avrunde det hele med en oppløftende truddelutt!