Har du fremtidsangst?

Mange unge føler at alt går til helvete, og at det ikke er noe vits å gjøre en innsats eller planlegge for fremtiden. Flere tenker at det er for sent for oss mennesker, og at vi uansett hvert øyeblikk vil stå med begge beina midt i et menneskeskapt inferno preget av naturkatastrofer, krig, sykdom og sult. At kollektiv lidelse er neste stopp, om man da ikke allerede er fylt til randen av den grunnet velutviklede empatiske evner.

Det å være opplyst kan tidvis kjennes som en forbannelse. Om de pessimistiske tankene blir altoppslukende er veien til resignasjon, passivitet, motløshet og hjelpeløshet kort. Ingen er tjent med at du blir lammet av frykten for hva som kan komme, eller at du føler på skam eller dårlig samvittighet for å være privilegert. Det å ha en klar forståelse for alvoret knyttet til det politiske og økologiske klimaet på kloden, og føle empati og solidaritet er av stor viktighet, men det kan være lurt å ta noen grep for å ikke bli overveldet. Du lever bare nå, og bør bruke dine mentale ressurser med omhu mens du er her. Vrenge og kanalisere angsten til noe konstruktivt!

Tips mot fremtidsangst!
1. Skill tydelig mellom det du kan kontrollere og det du ikke kan gjøre noe med. Finn ut hvordan du kan bidra i samfunnet, uten at det går på bekostning av din psykiske helse. Det å engasjere seg og gjøre noe gir ofte en opplevelse av økt mening og ro. 2. Det å bade i elendighetsbeskrivelser er farlig, så hold deg oppdatert, men begrens inntaket av nyheter så du fremdeles har energi til å være tilstede her-og-nå, i dine relasjoner, og gjøre det som betyr mest for deg. 3. Oppsøk informasjon fra kunnskapsrike og optimistiske forskere og eksperter - det finnes faktisk flere av dem! 4. Øv deg på å tåle uvisshet, frykt og sinne. Det er en naturlig del av å være menneske. Noen ganger må man bare grine og kjefte litt.

Vi i norden har de aller beste forutsetninger for å gå foran som gode rollemodeller, og ta bærekraftige og empatiske livsvalg! La oss gjøre det og støtte hverandre, samtidig som vi prøver å fokusere konsentrert på alt det fantastiske vi har, og dyrke takknemlighet fremfor panikk og apati! #framtiden #angst #klima #samfunn

Screenshot 2019-03-20 at 08.40.53.png