Flyt er sunt for helsa di!

Når jeg skriver, skaper og har konstruktive møter med andre, glemmer jeg klokka og eksterne stimuli. Det er sykt deilig å forsvinne inn i aktivitet!


Når du havner i flyt forsvinner tid og rom. Du kjenner deg energisk og effektiv, også smelter du sammen med det du gjør. Ting kommer av seg selv, det kjennes lett og naturlig, og det blir ofte bra. Hjernen vår går inn i en tilstand som ligner mer på hvile eller dyp meditasjon (alpha og theta) enn på aktiv konsentrasjon (beta), og vår indre kritiker blir lammet. Mange mener at det å oppleve regelmessig flyt er en av de tingene som er tett forbundet med å kjenne seg fornøyd, og at det skaper økt trivsel óg effektivitet på arbeidsplasser. Noen studier antyder at regelmessig opplevelse av flyt gir bedre selvtillit.

De fleste av oss ønsker arbeid hvor vi havner i flyt regelmessig, fordi vi tilbringer så sabla mye tid på jobb. Dette forutsetter at man finner seg en arbeidsplass hvor man får gjøre noe man har LYST til, opplever at man kan, og føler man trenger å gjøre! Det forutsetter også at arbeidsgiver evner å tilrettelegge så oppgavenes vanskelighetsgrad matcher ditt kompetansenivå (kjennes passelig utfordrende og krever innsats), og så du vet hva målet er, opplever å ha kontroll og fleksibilitet, får rask og presis tilbakemelding, og ikke blir utsatt for mye forstyrrelser. Kortvarig stress forbundet med utfordring er fint, mens langvarig stress kommer i veien for flyt. Det er motpolen.

Hvilke aktiviteter er det som gir deg opplevelse av flyt? Opplever du kanskje tilstrekkelig flyt på fritiden? Når du driver med sport eller en annen hobby? Eller ønsker du mer flyt på jobb? Har du i tilfelle gjort en innsats for å finne ut hva det er som kan gi deg dette? Sier du tydelig i fra til arbeidsgiver om hva det er du trenger, og hva det er som kommer i veien?

Screenshot 2019-03-20 at 08.10.23.png