Dyp lytting

Nå er det grønt nå! I dag skal jeg forsøke være tilstede i alle de små øyeblikkene og lytte dypt til andre og til meg selv! Jeg tror nemlig mye konflikt oppstår fordi vi haster, og unnlater å høre etter. Vi er ofte for opptatt av eget budskap, egen rolle og egne intensjoner, også tenker vi kanskje at ordentlig lytting tar for mye tid? Men jeg tror det er omvendt, jeg tror vår manglende evne til å lytte dypt er en notorisk tidstyv på linje med sosiale medier!

Screenshot 2019-02-22 at 21.26.23.png

Dyp lytting innebærer å ta inn helheten når man kommuniserer med andre mennesker - ikke bare fragmenterte biter, og det er kanskje noe de fleste av oss bør jobbe litt med? Tenk på når du ser en sinnsykt god film: Du lytter helhjertet med hele deg i flere timer! Hvor ofte gjør du det i hverdagen? Med dine nære og kjære?

Albert Mehrabian kom frem til at ca 7% av meningen i det man sier ligger i ordene, 38% i hvordan man sier det, og 55% i ansiktsutrykket. I Ekmans studier av ansiktsutrykk identifiserte man 43 mikroutrykk! Det som er sikkert er at å få med seg mikroutrykkene i ansiktet, pluss toneleie, svelging, pauser, repetisjoner, blikk, spenninger, gester, posisjonering og bevegelser, er avgjørende for god og effektiv kommunikasjon.

Sånn sett er vi nødt til å vie hverandre vår fulle oppmerksomhet og konsentrere oss litt, om vi ønsker å snakke godt sammen. Hvem er du? Hvilken tilstand er du i akkurat nå? Hvordan opplever du verden? Hvordan forstår og tolker du erfaringer? Vi må også legge vekk alle skjermene, og la være å ta viktige samtaler på telefon, chat, sms eller video! Det kan føles trygt, men det leder stort sett til langt flere misforståelser - og er sånn sett ganske så risikofylt!

Pia von Hirsch