Samregulering

Lett å nyte livet de dagene glad er grunntonen i livet. Noe av det fineste vi mennesker kan gjøre for oss selv er å øve opp den følelsesmessige kompetansen vår. Om vi er godt kjent med eget følelsesliv er det enklere å regulere det, velge våre reaksjoner og handlinger - og i forlengelse av det styre vårt eget liv. Det er også enklere å etablere og opprettholde gode relasjoner. Hva pleier å trigge tristhet hos meg? Hvordan kjenner jeg det i kroppen? Hva pleier jeg å tenke på når jeg er trist? Kamuflerer jeg tristheten - og hvilke følelser gjemmer jeg den i så fall bak? Hvordan reagerer jeg vanligvis? Hva sier og gjør jeg? Hvilke konsekvenser pleier det å få? Kan jeg håndtere tristhet på en annen måte - og finnes det flere alternativer? Hvordan kan jeg øve meg på det i den kommende uka? Sånn kan du holde på med ALLE følelsene dine, og om du gjør jobben grundig oppdager du raskt mønstre, og områder det kan lønne seg å bruke litt tid på!

For meg som har blitt mamma er dette ekstra viktig! Alle som har blitt foreldre bør håndtere sitt eget følelsesliv ganske greit, fordi en av hovedoppgavene til en omsorgsgiver er å regulere barnets følelser i tillegg! Små barn klarer ikke å regulere følelsene sine i det hele tatt, og de må ha hjelp til dette i mange år! Samregulering innebærer at den voksne møter barnets følelsesmessige ubehag (som ofte kommer til uttrykk som «utagering») med trygghetsskapende atferd (for eksempel rolig stemmeleie, avslappet kroppsspråk, og varm fysisk kontakt). Når barn opplever at vonde følelser etterfølges av avslapning mange nok ganger, skaper det grunnlag for læring av sunn selvregulering med tid. Dette er krevende arbeid for den voksne! Det er for eksempel veldig vanlig å bli smittet av andres følelser. Når vi blir møtt med aggresjon og den andre oppfører seg som et avskyelig troll, utstråler man jo ikke instinktivt Dalai Lamas ro selv. Men dette er altså oppgaven. Så husk på at INGEN er perfekte, at vi alle både smittes og eksploderer innimellom, og at det å prøve så godt man kan er alt man kan gjøre

Screenshot 2019-02-20 at 13.31.05.png
Pia von Hirsch