Kom i gang med mindfulness!

Står bare her og ruser meg litt på min egen pust! Vi mennesker er velsignet med evnen til å forestille oss fremtiden og huske fortiden, og vår magiske hjerne gjør det mulig for oss å oppnå de utroligste ting! Medaljen har imidlertid en bakside: grubling over det som har vært, og bekymring for det som kan komme til å skje. Når man kombinerer dette med et prestasjonsorientert samfunn får man stressa folk. Et folk som lever store deler av livet tre steg foran seg selv og på autopilot. Vi får ikke med oss her-og-nå, for vi er i gjøre-modus, har tankekjør og utløser altfor mye stresshormoner. Grubling og bekymring har rett og slett blitt en av vestens moderne epidemier, og det er antakelig en av årsakene til at så mange av oss søker til praksiser inspirert av østlig filosofi - som mindfullness og yoga!

Jevnlig praksis av mindfullness er påvist å bedre immunforsvaret, øke generell trivsel og trivsel i parforhold. Det styrker empati, medfølelse, evnen til å kommunisere tydelig, og til å håndtere negative følelser og vanskelige situasjoner. Videre booster det hjernens prosesseringshastighet, arbeidshukommelse, konsentrasjonsevne og problemløsningsevne, samtidig som det reduserer generell psykisk smerte, og mer spesifikt tankekjør, stress, avhengighets-, angst- og depresjonsplager!

Vi må ha gode verktøy for å klare å skifte fra gjøre-modus til være-modus. Målet er ikke å forsvinne inn i oss selv, men å opprette så god kontakt med oss selv at vi evner å nyte livet vårt, behandle oss selv pent, og følgelig møte verden med medfølelse og kjærlighet. Om du ennå ikke har opplevd godene av denne typen praksiser, ville jeg prøvd på nytt, eventuelt testet en ny lærer. De som sier det ikke er noe for dem, er ofte de som trenger det mest! Du kan starte med å være bevisst det du opplever mens du pusser tenner eller dusjer hver dag: legg merke til alt du sanser (hører, ser, lukter, føler, smaker), alt du kjenner i kroppen (f. eks pusten eller spenninger), og observer og aksepter tankene og følelsene som kommer og går. That‘s IT! Du er i gang med din egen helbredende praksis.

Screenshot 2019-02-20 at 13.39.02.png
Pia von Hirsch