Kjærester trigger frykt

Livet er best når man er sammen, og jeg er så heldig at jeg har funnet en jeg vil dele mitt med. Han er akkurat den jeg vil ha, og likevel er det ingen som gjør meg så sint eller så trist! Rart? Neida! Visste du at det er kjæresten som overtar rollen som vår viktigste omsorgsperson når vi er voksne? Det betyr at du dypt der inne i ditt ureflekterte selv er MYE mer avhengig av denne personen enn alle andre, og at vedkommende trigger det grunnleggende tilknytningssystemet ditt!

Mennesker har et unikt tilknytningssystem, fordi vi er hjelpeløse i flere år på starten av livet, og totalt avhengige av en dedikert omsorgsperson; det har alltid vært livsfarlig for et menneskebarn å bli forlatt. Det er dette systemet som kobles på når vi som voksne dedikerer og overgir oss til en partner, og det blir umiddelbart kortere vei til primitive fryktresponser uansett hvor reflekterte vi har blitt (og selv om vi ikke er hjelpeløse barn lenger)!

Fryktresponser kan innebære å fryse, å angripe og å flykte (og uendelige varianter av det, som silent-treatment, å slenge med leppa, eller å stikke ut på byen for å ta seg en øl midt i en diskusjon). Vi har alle våre mønstre og henfaller til ulike strategier basert på vår familiehistorikk og våre erfaringer, men overraskende mange har for vane å angripe når redselen er tilstede (relasjonen er truet). Sinne skal jo egentlig være beskyttende, men tenkehjernen har kobla ut, og da blir det farlig for relasjonen, for alt blir raskt den andres skyld. "Det er bare DU som gjør meg så sint!", eller "Jeg krangler ikke sånn med NOEN andre så det må ha noe med DEG å gjøre"! Gjenkjennelig?

Er innmari viktig å huske på disse mekanismene, og at det ofte er i RELASJONEN ting blir vanskelig, om man skal klare å ivareta et forhold over lang tid. Et fokus på "paret" deres og hva som skjer I MELLOM dere på grunn av selve relasjonens form og fasong, heller enn isolert inni den enkelte, er ofte veldig fruktbart! Da er ansvaret delt, og det trenger ikke være noe "feil" med noen av dere for at dere skal kunne finne en løsning 💌 Begge må være nysgjerrige, undersøke dynamikken, og jobbe med sine bidrag til «paret» for at situasjonen skal bli god!

Screenshot 2019-02-20 at 13.42.08.png
Pia von Hirsch