Hvordan håndtere en utmattet hjerne?

Du vet når du er skikkelig sliten, og alt bare er feil og vondt? Hadde vært utrolig deilig å være en smårolling igjen da? Kunne sutre og skrike, smelle og kaste, og likevel bli møtt med en åpen favn, et mykt fang eller en lun armkrok? Vi som er voksne må dessverre ofte klare å håndtere en utmattet hjerne helt på egenhånd.

Og da kan det være greit å vite at hjernen er tredelt! Den består av sansehjernen som tar seg av instinkter og livsviktige funksjoner (som pust, sult, søvn, lyst og frykt), følehjernen som sjonglerer alle de emosjonelle signalene som hele tiden fyller oss og guider våre handlinger (sinne, glede, sjalusi, skam, tristhet osv), og tenkehjernen som tar seg av fornuft og høyere kognitiv funksjon (som analyse, planlegging, organisering, problemløsning, perspektivtaking og selvkontroll)!

Når man har en utmattet hjerne kobler ofte tenkehjernen ut, og da overtar instinktene og følelsene. Det kan fort bli kaotisk, for man fungerer best når alle hjernedelene samarbeider. Det er da du er mest deg selv! Uten tenkehjernen reduseres evnen til å se seg selv utenifra og andre innenifra - og da krymper empatien parallelt. Disse mekanismene fører til at vi ofte misforstår, bjeffer og er kjipe, og sånn sett dytter folk bort, når vi egentlig trenger den favnen eller det fanget! Resultatet blir avvisning fra de rundt, og vonde følelser på toppen av det hele. Er ikke rart man krangler mer når man har lite energi? God kommunikasjon blir nærmest umulig!

Heldigvis så er dette normalt! Det er godt å vite at man ikke er alene om å være helt håpløs til tider? At vi alle er feilbarlige? Når du er overveldet eller utslitt, og havner i konflikt, så lønner det seg å ta en time-out. Det å skulle løse opp i flokene der og da funker sjeldent. Man graver seg i verste fall bare lenger ned! Kroppen trenger minimum 20 minutter på å roe seg, og først da kan tenkehjernen sakte koble seg på igjen! Så DRA I BREMSEN og reparer seinere. Puuuuuustepauser er hellige!

Screenshot 2019-02-20 at 13.34.37.png
Pia von Hirsch