Er du en pleaser?

Denne helga kan passe fint til å reflektere litt over at du har noe spesielt å bidra med i andres liv bare ved å være deg, og at de kan like deg akkurat som du er! Husk at når du er deg selv, så vil du og folka dine finne hverandre til slutt. Det vil ALLTID være folk som ikke liker deg, og jo tidligere du godtar at du ikke skal eller kan bli likt av alle, jo bedre! Hvis du forsøker å tilfredsstille alle blir det ikke noe plass igjen til deg, og du risikerer å miste kontakten med hvem du egentlig er!

Mange mennesker har et stort behov for å tilfredsstille alle de har rundt seg, og det forårsakes ofte av problemer med selvfølelsen. Det å si ja til alt og sette andres behov først uten å ta hensyn til egne behov, kan være et ubevisst forsøk på å øke sin egen verdi. Typiske tegn på at du er en overdreven «pleaser» er at du hele tiden tar ansvar for andres følelser og liv, ofte later som du er enig med folk og oppfører deg som de du er sammen med, skyr unna konflikt for enhver pris og ikke tåler at andre blir sinte på deg, at du hele tiden forsøker å vinne andres aksept og trenger ros for å føle du er ok, at du har en kalender som er stappfull av ting du "må" gjøre og veldig dårlig tid, og at du likevel ikke når dine EGNE mål fordi det alltid handler mer om andre enn om deg!

Hvis du kjenner deg igjen er det nok lurt å ta noen grep, for det å undertrykke seg selv kontinuerlig kommer i veien for å ha autentiske forhold til andre, og henger sammen med å ha dårlig helse generelt sett. Mange forveksler det å tilfredsstille alle rundt seg og det å «være snill». Og det er ikke så rart, for folk som alltid pleaser andre blir ofte fortalt at de er snille. Men, du trenger ikke være selvutslettende for å være snill! Du bør si i fra når du blir sint og såret, be om noe, kreve noe og prioritere det som er godt for deg. Du bør uttrykke dine meninger, følelser og behov - også når de kolliderer med andres. Det er ikke egoistisk eller slemt å lage rom til deg og ditt. Du kan få til det samtidig som du er omsorgsfull og ivaretakende ovenfor andre! Så av med tvangstrøya!

Screenshot 2019-02-20 at 13.26.00.png
Pia von Hirsch