Din indre motor

Feriemodus!! Den indre motoren min går sååå sakte for tida. Hvordan er det med din? Vi har alle en indre motor som durer i ulikt tempo til ulik tid og i ulike situasjoner. Når den går akkurat passe fort føler du deg gjerne kobla på, interessert, tilgjengelig og nysgjerrig, også er det lett å lære nye ting, reflektere og være fleksibel. Man kan si at man da befinner seg innenfor toleransevinduet sitt, og er optimalt aktivert. Andre ganger går motoren innmari sakte eller innmari fort.

Det er greit innimellom, for man trenger ulik kroppslig aktivering i ulike situasjoner (motoren går naturlig nok sakte når du nettopp har våkna eller skal hvile, og fort når du trener eller jobber intensivt med ferdigstillelse av et prosjekt), men for noen er kroppens indre motor dysregulert, så den går for fort eller for sakte nesten hele tida. Dette er en alminnelig konsekvens av å ha opplevd mye fælt i livet. Traumer har massiv innvirkning på kroppens aktivering. Tegn på at motoren går for fort kan være at du er mye hyper, rastløs, eksplosiv, veldig følsom, intens, og kjapp på avtrekkeren. Tegn på at motoren går for sakte kan være at du kjenner deg følelsesløs, nummen, frakoblet, slapp, tom eller tilbaketrukket.

Det kan være greit å sjekke hastigheten på sin egen motor i løpet av en normal uke, og å kartlegge hvilke aktiviteter og opplevelser som påvirker tempoet i kroppen. Når vi gjør ting på automatikk blir det ofte til at vi forsterker for høyt tempo eller for lavt tempo (eks fikser tusen ting når vi er urolige, eller gjemmer oss under dyna når vi er frakobla). Bevisst fokus gjør det lettere å gjøre ting som «vekker deg» når motoren går for sakte, og ting som roer ned når den går for fort. Med litt innsats kan man etablere en mer behagelig kroppslig balanse. Dette er et enkelt og håndfast verktøy, som kan være nyttig for alle, men som er særlig viktig for dem som har opplevd mange traumer i livet. Husk ALLTID på kroppen din! Den påvirker alt, og påvirkes av alt, alltid. Du kan lese mer om toleransevinduet og håndtering av traumer på rvts.no.

Screenshot 2019-02-20 at 13.40.26.png
Pia von Hirsch