Kjenn dine privilegier! Jobb med dine fordommer!

La privilegiene dine og makten som følger med understøtte din menneskelighet og kapasitet til empati: ikke misbruk fordelene samfunnet serverer deg. Kjenn ordentlig etter: Bidrar du til å gjøre livet kjipere for noen som har et mer utfordrende utgangspunkt enn deg? 

_____

Vi fødes ikke til samme muligheter. Men vi har laget en samfunnsstruktur og en sterk velferdsstat, som er ment å utjevne forskjellene så alle mennesker skal føle de er like mye verdt, og at de har samme alternativer å velge mellom i livene sine. Når det er sagt, har vi ennå ikke lykkes med å eliminere de stygge holdningene og urettferdigheten som følger med strukturell diskriminering. 

_____

Er du mann? Du har fler privilegier enn kvinner. Er du hvit? Du har fler privilegier en fargede. Er du velstående? Du har fler privilegier enn fattige. Er du hetero? Du har fler privilegier enn skeive. Dette må man ta innover seg. Det er utrolig viktig å være bevisst sine egne privilegier.

_____

Om du er en hvit, hetero, mann fra Norge, med gjennomsnittslønn, er du et av de mest privilegerte menneskene på hele jordkloden. Det blir en ekstra stor utfordring og jobb for deg, å sette deg inn i diskriminerte gruppers perspektiver, og hente frem empati, da du aldri har opplevd noe i nærheten av det de opplever selv. Så legg inn litt innsats da du. Lytt, ikke snakk. Still spørsmål, ikke server svar. Undersøk og undre deg, ikke fortolk.

____

Det samme gjelder de andre gruppene. Selv om du tilhører en minoritet på et område, kan du være privilegert på et annet. La oss bruke hvite menneskers privilegier som eksempel. Rasisme er nemlig et voksende problem. Det er soleklart bare man kaster et blikk på samtiden. Hvite folk lirer av seg nedverdigende ord, og kontrer med setninger som «jeg er ikke rasist, men». Blir de konfrontert med sin rasisme hevder de folk drar «rasismekortet», og noen beskylder til og med fargede for «omvendt rasisme». Det finnes ikke. Rasisme har nemlig en strukturell dimensjon. Du er ikke unnskyldt om du er kvinne eller skeiv. LYTT, SPØR OG LÆR! Kultiver din empati fremfor å la din egen posisjon blende deg. #empati #holdning #språk #privilege #compassion #intersectionality

Photo: virginandmartyr @ Instagram

Photo: virginandmartyr @ Instagram

Pia von Hirsch