Seksualitet og begjær

Flere mener at moderne psykologers fokus på tilknytning, relasjoner og emosjoner, har resultert i en generell forglemmelse av begjær. At mange har vært så opptatt med å avskrive den gamle psykoanalysens seksualisering av selve livet, at de i samme slengen har avskrevet vår seksualitet! 

_____

Mange beskriver begjæret som en iboende drift - som kjøttets kraft. En egen type motivasjon, som ikke er del av de relasjonelle behovene. Noe som taler for begjærets selvstendighet, er at utroskap også rammer par som hevder de er tilfredsstilt både emosjonelt og seksuelt i sin tosomhet.

_____

En ting er sikkert: begjæret lever i oss alle og vi bør snakke mer om lyst. Hvis ikke blir vår forståelse av oss selv for snever, og deler av oss fortrengt. Seksualiteten er en stor del av identiteten, og av våre emosjonelle liv. Våre behov og preferanser er mangfoldige, og altfor ofte skambelagte. Det er vanlig å skjule, selv i trygge partnerskap. Kanskje fordi vi sliter med å tåle våre nyanser? Vi opplever kanskje at lyset: kjærligheten og alle de humane verdiene, kræsjer med mørket: villskapen og det dyriske begjæret. Men det trenger ikke være sånn. Vi må bare jobbe bevisst for å favne vår egen kompleksitet!

______

Du fortjener å kose deg med ditt begjær og dine preferanser, helt uten skam og frykt, så lenge alle involverte har samtykket med et rungende JA! Fordømmelse handler om manglende kunnskap og forståelse. Hvis du kjenner deg skeptisk og kritisk selv: les og lær, og hvis noen gir deg en moralsk pekefinger: send langefingeren i retur. Ingen har noe med hvordan du uttrykker din seksualitet, og tilfredsstiller dine egne seksuelle behov.

______

Og dere! Husk på at historien har tildelt kvinner én av to begrensende roller: Hore eller Madonna. Og at hele populærkulturen og pornoindustrien har videreført denne myten til dags dato. Vi kan være noe annet, begge deler og mye mer. Vi kan være mangefasetterte mennesker! Du kan for eksempel være både omsorgsfull óg sterk, kyndig óg leken, pervers òg pertentlig, intelligent óg tullete, ansvarlig óg vill, moderlig óg kåt, underdanig óg dominant! Go enjoy urselfes! #sex #aksept #mangfold #identitet #psykiskhelse

Photo: virginandmartyr @ Instagram

Photo: virginandmartyr @ Instagram

Pia von Hirsch