Vi blir forutinntatte med våre nærmeste

”If you judge people, you have no time to love them.“ Mor Teresa 🌼 Jeg mener dette er utrolig viktig å huske på, for det er så fort gjort å dømme. Vi er alle rimelig fulle av oss selv. Vi ser verden med våre unike briller. Og selv om vi mener vi er åpne og tolerante typer sånn generelt sett, så er det fort gjort å forveksle vårt eget syn på ting med sannhet, det riktige, eller manualen for livet. 

_____

På noen måter dømmer vi nesten mest i nære relasjoner, for vi blir så ekstremt forutinntatte med folk vi kjenner godt! Jeg kan f. eks ta meg selv i å tillegge typen kjipe intensjoner han ikke har og bli sur for det: avsi urettmessig dom og ilegge straff! Vi antar vi vet hva andre tenker og føler, og hopper bukk over spørsmålene. Når det skjer havner vi raskt i konflikt. For vi misliker alle sterkt å bli misforstått og plassert. Særlig av dem vi elsker.

_____

Så hvordan unngå å dømme andre når det er så menneskelig å gjøre det? Når hjernene våre er proppa med mentale mekanismer og kognitive snarveier som gjør det nærmest umulig å møte andre med et ordentlig åpent og aksepterende sinn? Hvis man fokuserer aktivt på å være nysgjerrig, utforskende, undrende og spørrende, har man en sjans til å klare det. Tenker jeg. I alle fall deler av tiden. Så denne intensjonen bør man ta med seg inn i absolutt alle relasjoner - og særlig i relasjon til dem man bryr seg om. Det underbygger kjærlighet, og reduserer forakt og hat.

_____

Om man er sammen med barn er det supert å overføre samme fokus til møtene med dem. Når man møter barn på den måten opplever de seg sett og respektert. På samme måte som du og jeg gjør det! Og når det ligger der i bunn, er det mer sannsynlig at de utvikler mental fleksibilitet som gjør dem godt rustet til å håndtere sine relasjoner livet igjennom 🌸🌼 go explore with beginners eyes 👀 #aksept #nysgjerrighet #utforsk #undring #relasjoner #nærhet #respekt #raushet #love #kjærlighet

public.jpeg
Pia von Hirsch