Vi er noen sabla gavepakker!

Når du forsøker å vise deg frem til andre som du er: være autentisk og ufiltrert, får du bedre kontakt. Relasjonene blir emosjonelt nære og ekte: vi liker tross alt mennesker som er modige nok til å vise frem sine sår, arr, skjøre partier og sin særegenhet! Og som briljerer littegrann med sin unike sammensetning: som virkelig er seg sjæl! Er du ikke enig i at folk som uttrykker seg tydelig og tidvis presenterer ekstrem personlighet, er morsomme og befriende?

Read More
Skjør selvfølelse er vondt

Responsen og tilbakemeldingene vi får fra menneskene vi har rundt oss i oppveksten former vårt syn på oss selv; de skaper selvfølelsen. Om andre gir deg følelsen av at du er verdt å elske, helt ubetinget, er det det du lærer. Om de kommuniserer at du er feil, eller at deler av deg ikke er bra nok, er det det du lærer. Dersom ditt indre liv; dine følelser og tanker, ignoreres, latterliggjøres, dømmes, kritiseres eller møtes med forakt, blir du usikker på egen verdi.

Read More
Pusting kan være medisin

Når du puster ordentlig inn får organene mer oksygen, og når du puster ordentlig ut kvitter du deg med avfallsstoffer. Nå viser den moderne forskningen at man kan kontrollere nervesystemet sitt med pusten: både hjerne og kropp påvirkes, og kan roes og aktiveres. Det påvirker følgelig emosjonelle tilstander, muskelspenninger, blodtrykk og puls. «Pust helt ned i magen» er absolutt ikke et tåpelig og uvitenskapelig kjerringråd. Kontrollert og dyp pusting aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som er kobla på når kroppen virkelig hviler og henter seg inn.

Read More
TAKE #PRIDE IN YOURSELF

Samfunnet er fullt av gamle strukturer og rammer, som preger språket, og mer eller mindre ubevisste normer og holdninger - forventninger til hvordan folk bør være for å passe inn. Få være med. Bli akseptert. Særlig sterke er forventninger til kjønn og legning. Vi som passer greit nok inn i den binære og heteronormative båsen har det enklere enn alle andre - og likevel strever vi. Er umulig for meg å forstå hvordan det kjennes å føle seg annerledes i et samfunn som fremdeles opererer med så stereotypiske forventninger til kjønn og legning, men jeg kan levende forestille meg hvor vondt det må være.

Read More
Har DU nok empati til dyr?

Hvor langt strekker empatien din seg? For mange mennesker inkluderer den kun dem de tror ligner dem selv. Det er normalt, men det forandrer seg når vi virkelig åpner øynene og tar verden innover oss. Det var først på midten av nittenhundretallet at mennesker skjønte at deres egne babyer hadde komplekse følelser, ønsket nærhet, søkte kjærlighet, og at å imøtekomme dette var det viktigste av alt, om de skulle utvikle seg til sterke individer. I dag er det dyrene vi ikke forstår, og unnlater å møte med empati.

Read More
Sømløse tilbud til nye familier

Politikerne vil at vi skal bære frem flere barn: så krev mer ressurser til kvinne- og mødrehelse. Så det blir fristende for oss å innfri. Så vi opplever at det å bære frem barn blir tatt på alvor. Så vi føler oss verdsatt for det arbeidet vi gjør. Å investere i et sammenhengende og sømløst tilbud til nye mødre og familier, er på toppen av det hele den ultimate form for forebygging. Tidlig intervensjon for alle barna!

Read More
Feminisme og mot

At kvinner som åpner munnen om kvinnesak, og som mener sterkt offentlig, blir utsatt for angrep og diskriminering. Utfordringene tydeliggjør imidlertid bare hvor utrolig viktig det er at vi fortsetter å ta plass og protestere mot urett. Alt det skumle som skjer i verden for tiden tvinger stafettpinnen tilbake til hånda mi, og forhåpentligvis er vi mange som opplever at vi må ta ansvar. Et konservativt, direkte bakstreversk menneskesyn sprer seg i vesten. Og det er mye kvinnefiendtlige holdninger som promoteres!

Read More
Kunsten å leve med intensjon

Det er dessverre mange som snubler rundt i narrativene sine, som passive passasjerer. Som bedøver hjernene sine med umiddelbar og overfladisk behovstilfredsstillelse. Som stilner de grunnleggende, rene følelsene med et endeløst operativt gjøremodus. Det å leve på automatikk og å følge strømmen blindt, er risikosport. Det kan resultere i eksistensielle kriser, i vonde liv og i psykisk lidelse. Du trenger ikke en soleklar plan med konkrete mål om en type prestasjon. Men du trenger intensjon. Mennesker som har en klar intensjon for livene sine opplever det oftere som meningsfylt og givende.

Read More
Bekymrer du deg mye?

Bekymringer er negative tanker om fremtiden, basert på frykt for det som kan komme. Og når vi tenker negative tanker om fremtiden og hvor ille alt kan gå, blir vi bare mer urolige. Sånn baller det på seg. Til vi går rundt og bekymrer oss hele tiden. Vi blir fanget i fremtiden, i versjoner av den: som kanskje kommer, kanskje ikke. Samtidig ruller livet vi faktisk lever forbi oss. Uten at vi evner å virkelig oppleve det. Ta det inn og ta del i det som skjer. Smake nøye på alt vi er så heldige å få erfare her og nå.

Read More
Samlivet krever samsnakking

De fire elementene vennskap, romantikk, demokrati og sex er alle nødvendige om man skal bevare et godt forhold over lang tid - men å balansere alle er jo virkelig ikke en enkel oppgave? Nope! De fleste går igjennom perioder hvor de ikke skjønner helt hvorfor de gidder. Tordenskyene som hamrer på taket og veggene deres, kan komme i form av psykiske utfordringer, fysisk sykdom, tidspress, vanskelige arbeidsforhold, forelskelser eller økonomiske kriser, lista over hva som kan gjøre livet vanskelig å leve, og et forhold vanskelig å berge, er veldig lang.

Read More
Evigvarende kamp for likestilling

Det tok en evighet for kvinner å få rettigheten til å bestemme over seg selv og sin egen kropp. Så det at kvinner i dagens moderne verden, IGJEN må kjempe hardt for retten til selvbestemt abort, og også fratas denne i flere nasjoner, er i mine øyne totalt absurd og dypt trist. Jeg syns utviklingen er noe vi alle bør merke oss og følge nøye med på. For hva er årsaken til dette økende behovet for å igjen skulle dominere og kontrollere kvinners liv?

Read More
Behov for kollektiv livsstilsendring

Vi er noen av de mest privilegerte menneskene i verden, vi har de beste forutsetningene for å gå foran som gode rollemodeller, så om ikke vi klarer å forandre oss og bli miljøvennlige: hvem skal klare det da? Greit å være bevisst at deler av den grønne bevegelsen har forsøkt å bli akseptert ved å sende et budskap det er lettere for folk å svelge: økonomisk vekst og bærekraftig utvikling er forenlig. Teknologi er redningen, punktum, så vi kan fortsette å konsumere på samme nivå! Dette er tull.

Read More
Mental hygiene

Jeg vil anta du bruker mye tid på å pusse tenna, vaske deg, spraye deg med godlukt og deo, smøre deg inn, barbere deg, kanskje sminke deg, fikse sveisen, velge antrekk - men hvor mye tid bruker du på å pleie innsiden din? Hvis vi hadde brukt bare LITT av den tiden vi bruker på det ytre og på materielle ting i hverdagen, på mental hygiene eller spirituell og åndelig praksis, tror jeg vi hadde vært et mye friskere og gladere folk.

Read More
Overlevde fjerde trimester igjen!

Den nyfødte mammaen befinner seg i en av livets mest sårbare faser. Man følges opp under graviditet og forbereder seg til fødsel, men det er i barseltiden de fleste virkelig får kjørt seg, og særlig i vårt samfunn. For på toppen av at man har en kropp som trenger lang tid på å finne tilbake til seg selv, hormoner som kriger, ukjente emosjonelle svingninger, kognitive begrensninger på grunn av søvnmangel, og en tass som trenger alt du har å gi, så føler mange seg som den eneste som ikke får det til som de vil. Som ikke strekker til. Som ikke er god nok.

Read More
Helsebringende religiøs praksis

Hva tror du på? Noe av det som kjennetegner mennesket er at vi har evnen til å tro, men det moderne mennesket har i stor grad skrinlagt spiritualiteten sin!


Dette er sørgelig av mange grunner. Vi mister blant annet ritualer som har vært dypt helsefremmende for mennesker i tusenvis av år. Jeg vil starte med fire av dem nå, som jeg mener alle moderne og troløse mennesker bør forsøke å inkludere i hverdagen sin. Disse praksisene bidrar til å løfte bevisstheten et par hakk, opp på metanivå, og de gir rett og slett god mental hygiene og underbygger fine liv!

Read More
Egenkjærlighet for nestekjærlighetens skyld

Jeg er opptatt av egenkjærlighet for samholdets og nestekjærlighetens skyld. Mennesker som trives og har gode følelser i hverdagen sin, har nemlig flere trygge og gode relasjoner til andre. Det er et av de tydeligste kjennetegnene. Vårt individsentrerte samfunn kan få folk til å glemme akkurat det, så jeg er opptatt av å hele tiden fremme et relasjonelt fokus på et overordna plan.

Read More
La oss verne om demokratiet

Demokratiet er i faresonen når folk flest går rundt og er litt redde. I dag er mange redde fordi jorda er syk. Når man må konkurrere om ressurser, stiger frustrasjonen og tendensen til å favorisere egen gruppe, og terskelen for å diskriminere «de andre» blir lavere. Alle som er annerledes, blir raskere ansett som en konkurrent eller en trussel.

Read More